Jaap Rameijer's Blog

My adventures in Writing, Photographing, Guiding, Coaching, Tours, Events and other items that interest me. I invite you to subscribe to my blogs, so you can be notified by email when I post new items. Enjoy!

Vreemd gaan

 

Als wij mannen vreemd gaan gebeurt er iets vreemds. Dat betreft niet zozeer het feit dat wij vreemd gaan, want zo vreemd is dat niet. Mannen gaan nu eenmaal vreemd. En ook niet het feit dat “iedereen” het vreemd schijnt te vinden dat wij vreemd gaan. Dat vind ik dan weer vreemd want ook vrouwen gaan vreemd. Net zo goed, en net zo vaak als mannen. Dat kan ook niet anders of we zouden allemaal met dezelfde vrouw moeten vreemd gaan. Het feit dat vrouwen vreemd gaan schijnt echter niemand te bevreemden. Daar kijkt men schijnbaar niet vreemd van op. Want vrouwen gaan toch zeker niet vreemd. Dat weet u toch? Of zou het misschien komen omdat er nooit over hun vreemdgaan gesproken wordt? Dat alle aandacht zich weer eens op de man richt?

En als vrouwen vreemd gaan halen ze vaak heel wat vreemdere streken uit dan de mannen. Veel vrouwen zullen er geen moment voor terugdeinzen om met kunstig liefdesspel een  harmonieuze relatie volledig kapot te maken. Of om de man van hun beste vriendin af te pakken, als ze daar echt hun zinnen op gezet hebben. Mannen zijn wat dat betreft heel wat loyaler naar hun seksegenoten. Die zullen niet zo gauw met hun vingers aan de vrouw van hun beste vriend zitten. En zullen ook niet zo gauw met hun overspel een andere relatie stuk willen maken. Als ze er überhaupt al op uit zouden zijn om welke relatie dan ook te verbreken.

 

Laten we ons eerst eens concentreren op de man. Als die vreemd gaat gebeuren er een aantal dingen, vreemde dingen. Allereerst het feit dat hij zich nu weer een echte man voelt. Hij heeft daar toch maar een fantastische vrouw veroverd en ook in bed heeft hij een behoorlijke prestatie geleverd. Daarbij doet het er niet zo veel toe of hij de vrouw  versierd heeft of andersom, dat zij hem versierd heeft. In onze beleving hebben we haar versierd en als de vrouw in kwestie verstandig is, zal zij ons ook in die waan laten. En we hebben ook nog een mooie seksuele performance op de mat gelegd. Daar zijn we trots op. Apetrots. Dat streelt ons ego. Daar voelen wij ons wel bij. Dan zijn we weer een hele Piet.

 

Maar helemaal vrijuit gaan wij niet. Bij veel mannen knaagt toch nog een behoorlijk schuldgevoel. We weten namelijk heel goed dat we onze partner er veel verdriet mee doen, tenminste als ze het te weten komt. Dus zullen we wel gek zijn om het haar te vertellen. En we zullen na afloop van ons avontuur, als we weer “veilig” thuis zijn,  extra ons best doen om lief tegen haar en tegen de kinderen te zijn. Niet wetend dat we ons daarmee in feite volledig blootgeven. Tenminste als het feit dat wij vreemd zijn gegaan, al niet op een andere wijze was gebleken. Want vaak straalt zoiets van ons af. Bijvoorbeeld door ons gedrag, door onze schichtige blikken, door een vlekje op ons overhemd, door een stomme verspreking, een iets te luchtig telefoongesprek, door een briefje wat we vergeten waren, door een gelukzalige glimlach op ons gelaat als we ons even onbespied achten en door honderd en een andere signalen die door onze vrouwen feilloos opgepikt worden. Zo wordt onze overspeligheid door  compensatie van ons schuldgevoel meedogenloos geopenbaard. En anders zijn er die behulpzame vriendinnen wel. Die schatten van vrouwen die niet kunnen wachten om  dit heuglijke feit aan hun vriendin willen melden. “Dat moet zij toch zeker weten”, zullen zij ter verdediging aanvoeren. Toch wel merkwaardig dat de meeste mannen  zoiets nooit zullen doen. En dat de meeste vrouwen het kennelijk niet kunnen laten. Wat ik mij in dit verband ook nog afvraag is hoe het met hun schuldgevoel is gesteld. Zouden de vrouwen die vreemd gegaan zijn, daar nu net zo onder gebukt gaan als wij?  Ik heb er zo mijn twijfels over. En ik heb er ook nooit iets van gemerkt. Wel is duidelijk dat ze, als ze vreemd gaan, weer helemaal gaan glanzen. Dat ze er jaren jonger uit zien. Dat ze weer lachen en weer zo’n mooie, verende tred krijgen. Dat wel. Dat is dan voor u, meneer, het onmiskenbare teken dat er wat gaande is!

 

 

Dat was de man. Nu dan de vrouw. Wat gebeurt er met haar?

Laten we, om het niet al te moeilijk te maken, even veronderstellen dat uw vrouw geen overspel gepleegd heeft. Hoewel, dat maakt eigenlijk niet eens zo veel uit. Een beetje vrouw kan, zonder zich daar ook maar een ogenblik voor te schamen, zowel zelf overspel plegen, als haar man genadeloos op zijn flikker geven omdat hij met een andere vrouw naar bed is geweest. Wij mannen kunnen dat soort dingen niet zo goed met elkaar rijmen. Wij hebben die hoge graad van hypocrisie nog niet bereikt. Maar goed laten we, misschien tegen de verwachting in, nu toch maar even aannemen dat uw vrouw “overspel vrij” is.

 

Dan zal ze in eerste instantie vreselijk schrikken als ze er achter komt dat haar man vreemd gegaan is. Voor haar is dat iets verschrikkelijks. Om meerdere redenen. Allereerst moet zij nu vaststellen dat de man zijn belofte niet gehouden heeft. Zijn trouwbelofte. En ook al die andere beloftes die hij nadien heeft gedaan. Beloftes dat het nooit weer zou gebeuren. Dat schokt haar behoorlijk, want haar man is meestal wel iemand van zijn woord. Een man een man, een woord een woord, nietwaar. Als hij iets belooft, of een afspraak maakt, doet hij het meestal ook. Vrouwen zitten daar over het algemeen niet zo over in, met hun afspraken en beloftes. Die kunnen zonder  veel problemen in de tussentijd van mening veranderen. En vinden het vaak zelfs niet nodig om de ander daarvan in kennis te stellen. “Daar komt hij vanzelf wel achter”, denken ze dan.

 

Maar er gebeurt nog iets, iets veel ernstigers. De vrouw denkt ook dat haar man nu verliefd is geworden op die andere vrouw. En dat hij op het punt staat om haar en haar  gezin te verlaten. Dat is hij helemaal niet van plan, want voor hem was het, naar alle waarschijnlijkheid, gewoon een spannend avontuur, maar dat weet zij niet. En dat gelooft ze ook niet. Zij kan of wil zich domweg niet verplaatsen in de gedachten van haar man en plakt dus haar eigen referentiekader en haar eigen maatstaven op zijn  gedrag. En inderdaad, als een vrouw vreemd gaat, is dat een buitengewoon serieuze zaak. Dan is ze echt verliefd op die man. En wordt de liefde voor haar man, als daar nog wat van over is, zonder meer op het tweede plan gezet. En als het even “mee” zit en de liefde is heftig genoeg, dan zal de vrouw haar man ook zo maar kunnen verlaten. Of hem het huis uit schoppen. En haar nieuwe liefde volgen. Bij mannen komt dit maar een hoogst enkele keer voor. Daar spelen hele andere factoren een rol. Als hij vreemdgaat zal hij natuurlijk wel van die andere vrouw houden, maar vaak  niet veel langer dan in bed. Verder blijft hij gewoon van zijn eigen vrouw houden en is hij absoluut niet van plan om haar te verlaten en om zijn kinderen, zijn huis en zijn hele hebben en houden  in de steek te laten. Hij zal wel wijzer wezen. Nee, als hij bij zijn vrouw weggaat komt dat meestal omdat zij hem het leven onmogelijk maakt of  heeft gemaakt. En dat kan zij heel goed en op verschillende manieren.

 

Maar er gebeurt nog iets. Wat precies hangt voornamelijk af van het feit of de vrouw hem confronteert met zijn overspel of niet. Dat maakt nog al wat verschil uit. In negen van de tien gevallen weet ze wel dat hij vreemd gegaan is, of heeft zij daar een stevig vermoeden van. Maar is het niet zeker of ze hem er op zal aanspreken. Dat brengt nog al wat risico’s met zich mee. Dat weet ze heel goed. Maar okay, laten we nu eens aannemen dat ze hem er inderdaad op zal aanspreken Dan zal hij dat mogelijk eerst ontkennen. Maar dat doet hij zo stuntelig en zo ongeloofwaardig, dat hij het net zo goed direct kan bekennen. Echter, zodra hij toegeeft dat hij vreemd gegaan is, is er geen weg meer terug. Dan is er een bepaalde grens overschreden. En moet er wat gebeuren. Hij kan nog een keer zeggen dat het hem vreselijk spijt, dat hij gewoon verleid werd, dat hij geen weerstand kon bieden aan haar mooie borsten, dat hij stomdronken was, dat het eigenlijk niets om het lijf had of dat het alleen maar om de seks ging en dat hij het nooit weer zal doen. Enfin u kent die verhalen wel. Zij kan dit vervolgens accepteren of niet. Als ze het accepteert zal ze daar strenge voorwaarden aan verbinden. En dan mogen we hopen dat het nu, een tijdje, goed zal gaan. Maar zij kan het ook niet accepteren, of liever gezegd niet (meer pikken).  Dan staat er een knallende ruzie, meestal gevolgd door een pijnlijke scheiding voor de deur.

 

Er is nog een andere mogelijkheid. Zij is weliswaar op de hoogte van het feit dat hij vreemd gegaan is of heeft daar een sterk vermoeden van, maar zal hem er (nog) niet mee confronteren. In mijn ogen is dat de meest verstandige optie, tenminste als er kinderen in het spel zijn, kleine kinderen en als de verstandhouding tussen  beide partners voor het overige goed is. Dan zal ze net doen alsof er niets aan de hand is. Dat is een zware opgave, heel zwaar. Maar vrouwen kunnen goed toneelspelen, dus ze  zal het wel redden. Maar het doet wel pijn. Zeker als daar nog het idee bij komt dat het eigenlijk allemaal haar schuld is dat de man is vreemd gegaan. Dat zij hem te weinig aandacht of liefde geschonken heeft, dat zij haar figuur heeft laten verslonzen, dat zij zich niet meer zo zorgvuldig opmaakt en kleedt, dat zij nooit meer met hem meegaat als hij ergens naar toe wil, dat zij de laatste tijd wel wat erg veel heeft lopen zeuren en klagen en zo kan zij nog tijden doorgaan. Daar zijn vrouwen erg goed in. Die kunnen zich van alles en nog wat in het hoofd halen en het even later nog geloven ook. Maar laat ik u  gerust stellen, mevrouw. Het ligt niet aan u. Absoluut niet. Uw gedrag heeft geen enkele invloed gehad op zijn vreemdgaan. Of het moet zijn dat u hem de laatste maanden stelselmatig het bed geweigerd hebt, of dat u zo dik en onaantrekkelijk geworden bent dat er weinig plezier meer aan uw lichaam te beleven was. Maar ook als u nog steeds een goed figuur hebt en als u in bed nog steeds een aangename verrukking bent, dan nog zal hij vreemd gaan. Aan u ligt dat niet. Houd dat alstublieft goed voor ogen. Dat neemt niet weg dat u natuurlijk best wel wat liever tegen hem kunt zijn. Of in bed weer wat variatie aanbrengt in het liefdesdieet en wat vaker de dingen doet die hij zo waardeert. Dat u zich wat beter kleedt, iets meer op uw lijn gaat letten en wat vaker lacht. Enfin, u weet zelf wel wat uw man leuk vindt. U kent u hem als geen ander. Misschien wel beter dan hij zichzelf kent. Als u dat doet, heeft u alle kans dat u uw man weer helemaal voor u wint. Niet dat hij van plan was bij u weg te gaan, dat niet, maar hij zal u nu wel meer waarderen om wie u bent. En wat sneller van die andere juffrouw afstappen. U heeft ook heel veel op haar vóór mevrouw. U kent uw man door en door, u heeft het huis en de kinderen. Om u draait de hele vriendenkring. Benut die voorsprong en houdt uw man binnen boord.

 

Dan is nog een andere situatie. De mneest bedreigende situatie, voor de vrouw dan. Die doet zich voor als de nieuwe vriendin van uw man niet zomaar op een sensueel avontuurtje uit is of als uw man niet “gewoon” is vreemd gegaan om even lekker stoom af te blazen en zijn ego wat op te poetsen, maar als zijn nieuwe liefde er werkelijk op uit is om uw man voor zich te winnen. Hem in te palmen en permanent voor zich te winnen. Dan zien we twee dingen gebeuren. Allereerst het feit dat uw  man nu volstrekt niet meer meedoet. Hij speelt niet meer mee, zelfs niet waar het allemaal om hem draait. Hij is een speelbal geworden van de omstandigheden. Als zijn nieuwe liefde echt haar zinnen op hem heeft gezet, gaat ze over lijken. Dan is hij machteloos. Zijn verstand heeft hij aan de wilgen gehangen. Zijn emoties zijn al tijden geleden in zijn kruis ingedaald. En het tweede dat er gebeurt is dat er een keiharde strijd ontbrandt. Een strijd op leven en dood, tussen deze twee vrouwen. Zijn partner of zijn vrouw, met haar mooie huis, zijn kinderen, de buren, zijn werk, zijn reputatie en alles waar een man om geeft en zijn nieuwe vriendin met al haar raffinement, haar doorzettingsvermogen, haar seksualiteit en haar liefde. Hoewel, ik weet niet zeker of het woord liefde hier wel op zijn plaats is. Want met haar optreden verwoest ze meedogenloos een harmonisch gezinsleven. Maar in elk geval met haar seksualiteit. En gek genoeg wint de seksualiteit het bijna altijd. Hoe kan dat toch, dat wij als verstandige mannen, mannen die echt wel weten waar het in dit leven om gaat, die echt wel weten wat er zoal te koop is in deze wereld, dat wij ons zo gemakkelijk laten inpakken? Tenminste op de korte termijn. Na een aantal jaren, als de man er achter komt dat zijn nieuwe vriendin een nog veel groter kreng is dan zijn oude liefde, die was zo slecht nog niet, dan zal hij waarschijnlijk spijt krijgen. En zich de paar resterende haren uit het hoofd trekken. Maar dan is het te laat. Dan is de zaak al beklonken, of liever gezegd onherstelbaar verwoest. Zijn vrouw is er aan onderdoor gegaan, zijn kinderen willen niets meer met hem te maken hebben, zijn vrienden is hij goeddeels kwijt en zijn reputatie is naar de Filistijnen. Dan rest hem nog slechts een bitter leven aan de zijde van zijn laatste, grimmige liefde of een nieuwe echtscheiding. Gek hè, dat nou niemand zo’n man, die helemaal verliefd is, en hopeloos verstrikt is geraakt in die hartstochtelijke seks, er van kan weerhouden om zijn gezin in de steek te laten. En verder met dat seksueel opgefokte kreng door het leven te gaan. Wie zou hem daarvan kunnen weerhouden? Mannen niet, die zullen hem dat niet aan zijn verstand kunnen brengen. Misschien dat een vrouw het kan, een echte vriendin?

 

Maar goed, stel nu, laten we niet direct het meest dramatische scenario volgen, dat het voor de man niet meer is dan een spannend avontuur. En dat die andere vrouw er niet  op uit is om hem helemaal voor zich te houden. Dan doet het evengoed pijn mevrouw, dat uw man is vreemd gegaan. Natuurlijk doet dat pijn. Heel veel pijn zelfs. Het vertrouwen is geschokt, de liefde is bekoeld, u bent en blijft bang dat hij u zal verlaten, u bent boos op die slet die hem verleid heeft. En u moet uzelf vreselijk veel geweld aan doe,n om te doen alsof er niets aan de hand is. Sterker nog om juiwst extra lief voor hem te zijn. Dat valt niet mee. Maar het is wel de beste oplossing. Of liever gezegd de minst slechte. Voor alle partijen. Hoewel u uw man natuurlijk zult blijven verwijten dat hij van twee walletjes eet. Misschien dat u nu zelf eens aan een leuke, buitenechtelijke relatie zou kunnen gaan denken?

Hoeveel pijn dat doet heb ik op verschillende manieren kunnen ervaren bij mijn vrouw. Allereerst natuurlijk in de ruzies en verwijten die wij daar over gehad hebben. Maar wat ik niet wist, is dat die pijn zich zo ver, zo lang en zo diep voort zet. De pijn was kennelijk zo sterk ingevreten bij mijn echtvriendin, dat ze zich er niet meer overheen kon zetten. Zelfs niet op onze nog relatief jonge, oude dag. Ze kan het, of wil het maar niet vergeten. Die rancune steekt telkens weer de kop op, als borrelend maagzuur na een pittige maaltijd. Bij bepaalde woorden, namen en herinneringen, bij kleine schermutselingen en beginnende ruzies. Telkens weer zie ik die haat, die rancune in haar ogen opvlammen. Daar word ik echt beroerd. En dan weet ik weer dat ze de strijdbijl nog lang niet begraven heeft en ook wel nooit begraven zal. Ik heb een aantal keren oprecht mijn spijt betuigd voor alle pijn die ik haar aangedaan heb, maar ze kan het maar niet vergeten. Ze kan het niet van zich afzetten. Met als gevolg een pijnlijke scheiding. Na al die jaren.

 

Maar ook op andere wijzen werd het zichtbaar. Laatst moest ik een aantal van haar favoriete Cd’s op mijn i-Pod systeem overzetten. Wat een droevige liedjes waren dat. Wat een hartverscheurende teksten werden daar opgevoerd. Allemaal liedjes van vrouwen die in de steek gelaten waren, vrouwen die heel veel verdriet hadden, vrouwen die zich helemaal voor hun man opgeofferd hadden. Het lijkt wel alsof ze in die droefheid is blijven hangen, als of ze haar verdriet, haar ongeluk en haar rancune gewoon is blijven blijft voeden met deze trieste liederen. Net zoals die mannen die zijn “blijven hangen” in de “sixtees”. Zo is zij blijven hangen in haar verdriet. En misschien is ze het wel gaan cultiveren. Net als bij dat klassieke slachtofferschap van veel vrouwen. Komen zij daar dan nooit van af? Is het soms onmisbare levensenergie voor hen geworden? Iets waar ze niet meer buiten kunnen? Is het nou echt noodzakelijk om al die giftige rancunedampen maar te blijven inademen? Ik weet het niet.

 

Ook aan haar nieuwe liefde merk ik het. Ik ben oprecht blij dat ze een nieuwe liefde heeft. Echt waar, dat meen ik. En dat gun ik haar ook van harte. Maar het doet wel pijn. Door omstandigheden zijn wij gedwongen om, weliswaar gescheiden, toch op een plek te blijven samenwonen. Maar als de telefoon gaat zit ze soms uren achtereen te bellen. De SMS-jes vliegen haar om de oren. ’s Avonds zit ze elk half uur achter haar computer om te kijken of er e-mail is. En als haar vriend hier op bezoek is, is ze gewoon een ander mens. En voel ik me behoorlijk opgelaten en buitengesloten. Ga maar eens avond na avond gezellig met je ex en haar nieuwe vriend aan tafel zitten. Dat valt niet mee. En wat je via de band terug krijgt, is vaak nog moeilijker te verteren. Dat ze nu eindelijk de rust heeft en dat ze eindelijk de liefde gevonden heeft waar ze haar hele leven al naar gezocht heeft. Ik hoop het voor haar. Ik hoop het echt van harte. Maar het doet wel pijn.

Ja lieve dames, je krijgt het aardig teruggespiegeld als je vreemd gaat. Zo voelt dat in elk geval als man. Hoe het voor u voelt weet ik niet. Maar dat is ook niet relevant. Want u gaat niet vreemd, toch?

 

 

 

0
Join the Celebration in Rennes-le-Château
Sleutelen aan de man
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Guest
Wednesday, 20 November 2019

Captcha Image

Contact me

Jaap Rameijer

Dorpsstraat 52
8759 LE Exmorra, Netherlands
Tel: 00 31 (0)515-856564
Mobile: 00 31 (0)6 26 28 77 99
Contact Jaap Rameijer by email
 

Select your Language

nldaenfifritnoptessvcy

Blog Calendar

Wait a minute, while we are rendering the calendar

Like Us on Facebook

Twitter Feeds

Go to top