The Sacred Twins Part I

Sacred Twins. What a wonderful name for those two special places. Holy Places. One in Rennes-le-Chateau in France in the foothills of the Pyrenees and one in Glastonbury in England, in the district of Somerset. Both are truly magic and mysterious places. Hundreds of books have been written about those places. And thousands of pilgrims flock there every year.

I too did my part. Writing three books about Rennes-le-Chateau, titled “De Geheime Boodschappen van Rennes-le-Chateau” and one about Glastonbury, titled “Glastonbury and the Holy Grail”. Both books are, for the moment, in Dutch, my mother langzame.

I live in Rennes-le-Chateau in the beautiful domaine “Les Labadous”.

I have been to Glastonbury several times. And while doing research for my books about Rennes-le-Chateau and Glastonbury, it occurred to me how many similarities there exist between those two places. Incredible. I have described some of them in the following paragraphs.

Rennes-le-Chateau

Eerst iets over Rennes-le-Chateau. Een klein dorpje aan de voet van de Pyreneeën, ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Carcassonne. Midden in het land van de katharen. De hele gemeente bestaat uit 110 mensen en slechts 30 daarvan wonen op de heuvel waarop Rennes-le-Chateau ligt. Elk jaar komen er meer dan 130.000 mensen naar deze plek, de meeste van hen in juni, juli en augustus.

 

Rennes-le-Chateau is op dit moment het meest bekend van de “million dollar priest”, Berenger Sauniere. En zijn bizarre kerkje vol vreemde afbeeldingen, waaronder die van de schatbewaarder Asmodeus. En zijn curieuze panelen, merkwaardige spreuken en schitterende glas in lood ramen. Verder zijn er de door hem gebouwde Belvedere met de Tour Magdala en de Orangerie en de Villa Bethania met daarvoor een prachtig aangelegde tuin met vijver. Waar hij het geld vandaan had om dat alles te bekostigen, weet niemand. Toen niet en nu nog steeds niet. Al lopen de meningen uiteen van financiering door geheime genootschappen tot het zwijggeld van de kerk.

 

Het kerkje van Rennes-le-Chateau werd in 1096 gewijd aan Maria Magdalena. Sauniere was er dorpspriester van 1885 tot 1917. Velen denken dat hij een of meerdere schatten gevonden heeft. Of belangrijke, geheime documenten. Dat kunnen de schatten zijn van de Visigoten die in 410 n.Chr Rome plunderden en daarna naar dit gebied trokken. Onder die schatten bevonden zich ongetwijfeld de tempelschatten die de Romeinen in 74 n.Chr in Jeruzalem geroofd hadden. Of anders de schatten van de Merovingen, of de katharen, of de Tempeliers. Of het losgeld van Blanche van Castilie voor haar zoon Lodewijk de Heilige. Het hele gebied is een grote schatkaart. Het is hier werkelijk vergeven van de schatten. En er is de afgelopen eeuwen, tot op de dag van vandaag, ook heel wat gevonden. Maar dat werd meestal zorgvuldig geheim gehouden.

 

Het kan ook zijn dat Sauniere, of zijn voorganger Bigou die het land moest ontvluchten tijdens de Franse revolutie, belangrijke geheimen ontdekt heeft. Zo zou er een Tempel van Salomo bestaan, onder de Pech Cardou, vlakbij Rennes-le-Chateau. Waar in de zesde eeuw vChr. de Ark van het Verbond zou zijn ondergebracht, vlak voordat de Babyloniers Jeruzalem binnen vielen. En misschien bevinden zich daar ook wel de Menorah en andere religieuze artifacten. Dan zijn er verhalen dat Jezus hier begraven zou zijn. En dat Maria Magdalena hier lange tijd gewoond heeft en misschien ook wel begraven zou zijn. Verder zouden er diverse apocriefe geschriften verborgen zijn, alsmede genealogieën en opzienbarende testamenten. En anders wel de geheime documenten van de Tempeliers en de Katharen. Waaronder mogelijk een boekje dat door Jezus zelf is geschreven.

 

Van dat alles kijken we nu niet meer zo op. Na boeken als “Het Heilige Bloed en de Heilige Graal” of de “Da Vinci Code". Laat staan na het lezen van de romans van Kathleen McGowen en Kate Moss. Of de talloze boeken met gechannelde informatie. Maar honderd jaar geleden was dit nog uiterst explosieve informatie en driehonderd jaar geleden kwam je er voor op de brandstapel.

 

Glastonbury

Glastonbury is een verrukkelijke stad. Het ligt ongeveer 50 km ten zuiden van Bristol. De stad wordt in het noorden afgeschermd door de Mendip Hills, een bergrug vol kostbare mineralen als zilver, lood en tin. In het oosten ligt het prachtige heuvellandschap van Somerset, waar even verderop de befaamde steencirkel van Avebury ligt en iets zuidelijker  Stonehenge. In het zuiden zijn er de Polden Hills, met pittoreske dorpjes en in het westen bevindt zich een uitgestrekt moeraslandschap dat grenst aan de zee. In dit moerasland liggen enkele magische eilanden, waaronder het bekende Avalon. Het eiland waar later Glastonbury op gebouwd is.

 

Glastonbury is het meest bekend van zijn markante, 158 meter hoge heuvel, de Tor. Met daarop een kerktoren gewijd aan St. Michael. En verder natuurlijk van zijn abdij, gesticht op de plaats waar ooit het oudste christelijke kerkje van Engeland en misschien wel van heel Europa gestaan heeft.  Glastonbury abbey was tot de Dissolution van Hendrik VIII in 1539 een van de belangrijkste abdijen van Engeland, na  Westminster Abbey. De abdij heeft zelfs als ruïne nog een magische uitstraling.  Dan zijn er natuurlijk ook nog de Chalice Well Gardens met zijn fameuze Rode Bron en even ten oosten daarvan, aan de voet van de Tor, zijn Witte bron. En Wearyall Hill met de heilige doornstruik, daar lang geleden geplant door Jozef van Arimathea.

 

De stad telt ongeveer 6500 inwoners. Maar jaarlijks er komen er vele, vele  duizenden bezoekers naar deze bijzondere stad. Er vinden twee officiële pelgrimages plaats en talloze onofficiële. Een, officiële, van de Anglicaanse kerk in juni en een, officiële, van de katholieke kerk in juli. Maar het meest bekend is Glastonbury toch wel van de “Pilton Pop Festivals”. Het grootste rock festival in Europa en misschien wel in de hele wereld. Daar  komen ieder jaar, in de laatste week van juni, meer dan honderdduizend mensen, meest jonge mensen, naar toe. Het wordt gehouden in de drassige gronden van Pilton, een plaatsje even ten oosten van Glastonbury. En tot slot zijn er dan de befaamde Somerset festivals in november, waar zeven dagen lang in en om Glastonbury de verijdeling van het Gunpowder Plot van Guy Fawkes feestelijk gevierd wordt.

 

Maar er is meer te zien in Glastonbury. Prachtige kerken, vooral die gewijd aan St. John en aan Maria, oude gebouwen zoals het Tribunal en de George and Pilgrim Inn, boeiende musea, zoals het Somerset Rural Life Museum & Abbey Barn, het eiland Beckery waar vroeger een kapel gewijd aan Maria Magdalena heeft gestaan en waar in begin vorige eeuw in Bride’s Well de befaamde “Blauwe Schaal” werd gevonden, heel veel boekenzaken een ongelooflijk grote hoeveelheid Therapy & Healing centra.

People say...

Go to top