Jaap Rameijer's Blog

My adventures in Writing, Photographing, Guiding, Coaching, Tours, Events and other items that interest me. I invite you to subscribe to my blogs, so you can be notified by email when I post new items. Enjoy!
Font size: +

Inleiding boek ~UIT IN EIGEN HUIS~

Inleiding boek ~UIT IN EIGEN HUIS~
In mijn boek "Uit in Eigen Huis" om- en beschrijf ik de sfeer, het contact met de natuur, van volkstuintjes en onbespoten groenten, van de mooie kleuren en vormen van de vruchten, de groenten en de bloemen.En iets van de oorsprong en de historie van de gerechten en van de bijzondere smaken.  En vooral van het genieten in eigen huis,  van het “ontstressen”, met wijn, bier en muziek, het genieten van de markt,  het mooie culinaire gereedschap,  van het proces, met potten, pannen en schalen., van het land van oorsprong, van de man die plezier heeft van een prachtig gedekte tafel en tot slot van een keurig opgeruimde keuken.Dit boek bestaat uit twee, of liever gezegd drie delen. Momenteel denk ik ook aan een engelse versie. En ik laat een aantal hoofdstukken op mijn site publiceren als voorgerecht! Genietse, Jaap!

Deel I gaat over het plezier van koken. En hoe ik er toe gekomen ben om dit boek te schrijven. En hoe ik hoop, hoe ik van ganser harte hoop een groot aantal mannen te inspireren om ook de pollepel ter hand te nemen. Want koken is een heerlijke hobby. Een hobby met alles er op en er aan. En een relatief goedkope hobby. Een hobby die bovendien goeddeels in eigen huis kan worden uitgevoerd. Er zitten hier en daar een paar kleine verwijzingen in naar uw vrouw, uw vriendin, uw partner of uw geliefde. Want die zal mogelijk even moeten wennen aan uw nieuwe hobby. Koken was immers haar terrein. En veel vrouwen zullen waarschijnlijk ook op een andere manier aankijken tegen de edele kunst van het koken. Het is goed dat u dat weet en daar rekening mee houdt. Want vrouwen zijn nu eenmaal anders dan mannen, zoals ik ook heb beschreven in mijn laatste boek getiteld “Verschil moet er zijn.”

In deel II wordt een aantal recepten beschreven. Recepten uit verschillende landen. Meest landen waar wij wat mee hebben of landen met een bijzondere keuken. Recepten die ons aanspreken. Daar beschrijf ik de smaak van het land en het ontstaan van karakteristieke gerechten. Veelal zijn dat soepen, oersoepen, of armelui’s soepen. Soepen gemaakt door eenvoudige lieden, door boeren, vissers, herders, mensen die het niet zo breed hadden en die van de restjes die er nog over waren vaak heerlijke soepen wisten te maken. Denk maar aan erwtensoep, bouillabaisse, goulash soep en borscht.

Ook beschrijf ik een aantal complete maaltijden. Maaltijden bestaande uit verschillende, meestal wat kleine gerechten. Afkomstig uit exotische keukens zoals Indonesie, Thailand, Suriname, India en de tapas van Spanje. Het gaat er om dat u een groot deel van de dag in de keuken staat, dat u wat nieuwe kooktechnieken onder de knie krijgt, dat u met een groot aantal verschillende smaken in aanraking komt, dat u aan het eind van de dag wat heerlijks op tafel zet en vooral dat u die dag heel veel plezier heeft. In uw eigen keuken, in uw eigen huis. Uit in eigen huis.

In deel III worden nog een aantal adviezen gegeven. Adviezen aan de man en adviezen aan de vrouw. Adviezen die tot doel hebben om ook in de toekomst zonder al te grote problemen deze fantastische, nieuwe hobby te kunnen blijven uitoefenen. Hele praktische adviezen. Zo zal de man worden geadvisserd om er toch vooral voor te zorgen dat de keuken na gebruik spik en span wordt achter gelaten. En mijn advies aan de vrouw is om toch vooral te genieten van wat haar man die dag heeft gepresteerd en nu eens geen kritiek te hebben op wat hij mogelijk niet helemaal goed heeft gedaan. Want dan jaagt u hem zo de keuken en het huis weer uit, en gaat hij zich op andere, veel duurdere hobbies storten.

0
Fragment uit Deel I Koken met plezier ~ Een Ander ...
Newsletter December 2013/January 2014

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Sunday, 14 July 2024
Go to top