Jaap Rameijer's Blog

My adventures in Writing, Photographing, Guiding, Coaching, Tours, Events and other items that interest me. I invite you to subscribe to my blogs, so you can be notified by email when I post new items. Enjoy!
Font size: +

Fragment uit Deel I Koken met plezier ~ Een Ander Kookboek

Fragment uit Deel I Koken met plezier ~ Een Ander  Kookboek

Dit is geen gewoon kookboek. Althans geen kookboek in de traditionele zin. Geschreven door een bekende kok of ervaren restaurateur, vol met prachtige recepten en gewaagde, nieuwe combinaties. Het is zelfs geen kookboek speciaal voor mannen, want die zijn er ook. Maar die hebben vaak iets belerends. Zo van laten we deze achtergebleven bevolkingsgroep nu ook maar eens de meest elementaire principes van het koken bijbrengen. Dan kunnen ze tenminste nog iets. Dan kunnen ze nog een beetje voor zichzelf zorgen. En, wie weet, kunnen ze dan ook voor hun medemensen nog wat eetbaars op tafel zetten. 

Het is ook geen kookboek voor studenten of verstokte vrijgezellen. Of een kookboek vol met amoureuze gerechten. Dat nie. Neen dit is een kookboek voor heren. Heren die de hele dag op kantoor zitten, of in de auto Jaap Rameijer ~ Uit in Egien Huis Heren die zelden of nooit een voet in de keuken zetten, omdat dit nu eenmaal het terrein van de vrouw is. Heren die, bij wijze van spreken, nog niet eens weten hoe ze een ei moeten bakken. Heren die gestressed zijn, of die tegen een burn-out aan zitten. Heren die alleen zijn komen te staan. En vaak ook de wat oudere heren. En verder heren die weer terug naar de natuur willen. Naar oorspronkelijke, eerlijke voeding, gezonde voeding, voeding zonder giftige kleurstoffen, smaakversterkers en allerhande conserveringsmiddelen. 

Maar vooral een kookboek voor heren die plezier willen hebben. Plezier in het leven. Plezier in het met eigen handen creeeren van iets nieuws, van mooie, gezonde gerechten. Heren die graag in alle rust, met een goed receptenboek in de hand, een heerlijke dag in hun eigen huis willen beleven. Zonder stress, zonder van alles en nog wat te moeten. Heren die gewoon, lekker ontspannen, wat willen kokkerellen. In hun eigen keuken, in hun eigen huis. 

Ik ben geen professionele kok, maar wel een enthousiaste liefhebber. Op mijn zesde jaar stond ik er al met mijn neus bovenop wanneer mijn moeder het eten klaarmaakte. En ik vond het heerlijk om met mijn grootvader naar zijn volkstuintje te gaan en daar te genieten van al het moois dat de aarde te bieden heeft. Hij nam ook alle tijd om mij dat uit te leggen. En liet me, vers van het land, proeven wat hij er verbouwde

.

Later, eenmaal getrouwd, heb ik vaak gekookt. Omdat ik het leuk vond om te doen, en om de stress van mijn werk kwijt te raken. Koken is prima tegen de stress. Maar ook omdat ik het heerlijk vind om voor grote groepen mensen iets klaar te maken. Iets lekkers op tafel te zetten. Zo heb ik bij ons afscheid uit Nederland, wij zijn in 1999 naar Frankrijk verhuisd, naar het prachtige domaine “La Source” in het dal van Les Labadous in Rennes-le-Chateau, een Thais buffet gemaakt voor meer dan 120 mensen. Fantastisch. Ik heb die middag geloof ik vijf minuten binnen gezeten bij de gasten. De rest van de tijd stond ik in de keuken om de lege schalen bij te vullen. Geweldig. Wat een feest. Een culinair feest. Dan leef je pas echt.

Ik ben ook naar diverse kookcursussen geweest. Voor mannen van middelbare leeftijd. Die onder leiding van een professionele kok op zaterdag de meest verrukkelijke gerechten klaarmaakten. Om die vervolgens, onder het genot van een goed glas wijn, zelf  te consumeren. En ik heb tijdens mijn professionele leven in veel van Europa’s beste restaurants gegeten. In Londen, in Rome, in Parijs en  Munchen en in Amsterdam en Den Haag. Mooie ervaringen waren dat.

Thuis heb ik honderden kookboeken staan. Hele oude en hele nieuwe. Heerlijk om in die boeken  te neuzen en telkens weer wat nieuws te ontdekken. En ik geniet met volle teugen van de vele, prachtige kookprogramma’s op TV. Een echte liefhebber dus. En het is juist die liefde voor het koken, en het plezier van het koken in mijn eigen huis, die ik graag met u, beste heren, wil delen.

De aanleiding om dit boek te schrijven was overigens wat anders. Dat had een droevig randje. Toen mijn vader 85 jaar was overleed mijn moeder vrij plotseling aan een hersenbloeding. Dat was op zich al triest genoeg, maar daar kwam nog bij dat mijn vader absoluut niet kon koken. Daar stond hij dan, helemaal alleen in dat grote huis. Nog heel actief, dat wel, maar met twee linker handen. Hij mocht nooit in de keuken komen van mijn moeder. Ja, om af te wassen en af te drogen, dat wel en een enkele keer om de koffie op te gieten, maar dat was het dan ook. Die lieve man, een echte heer, kon nog geen ei bakken. Dus at hij wat stukjes oud brood met een beetje jam er op. Dat heeft mij toen erg aangegrepen. Mijn zusjes en ik hebben in die tijd regelmatig voor hem gekookt. Meestal was dat een flinke pan soep. Ik heb nog geprobeerd om hem iets van de meest simpele kooktechnieken bij te brengen, maar dat ging heel moeizaam. Soep was het meest succesvolle gerecht. Het vulde goed, het was gemakkelijk op te warmen en het kon prima bewaard worden. Vandaar dat er in dit boek veel soeprecepten zijn opgenomen.

 

Mannen koken anders

 

Mannen koken anders, dat wil zeggen, anders dan vrouwen. Niet beter of  slechter, dat hoort u mij niet zeggen, maar anders. Mannen denken planmatig en werken procesmatig. Eerst rustig nadenken wat ze die dag gaan doen. Krantje lezen, kopje koffie, zich geestelijk goed voorbereiden. En dan aan de slag. Heel rustig, heel weloverwogen en stap voor stap. 

Wat zullen we die dag gaan doen? Wat zullen we klaar maken? En welk kookboek gebruiken we daarvoor? Dan een lijstje maken van wat we nodig hebben. En kijken of we wel het goede gereedschap in huis hebben. Want goed gereedschap is heel belangrijk voor een man. Messen, pannen, zeven, mixers, er komt heel wat bij kijken in de keuken. En natuurlijk werken we beter, en met meer overtuiging als, er een mooie fles wijn koud staat, of als er een paar biertjes in de ijskast liggen. Radiootje er bij, of CD-speler of een i-podje. 

 

Daarna op ons dooie akkertje naar de markt. Want we willen het liefst verse spullen. Niks uit blik en zeker geen kant en klare producten. Praatje hier, praatje daar. Misschien nog even wat advies inwinnen bij de slager, visboer of toko, of met een goede vriend nog een pintje pakken en wat bijpraten. En dan naar huis.

In de keuken stallen we zorgvuldig onze spullen uit. En staan even stil bij al dat moois, bij al die overvloed. Dat is pas echt genieten. Wat een rijkdom. Wat heeft de natuur ons toch veel te bieden. En we zijn dankbaar voor wat Moeder Aarde ons allemaal heeft gegeven. 

Daarna gaan we stap voor stap te werk. Zijn er voldoende schalen om de spullen in klaar te zetten, voldoende pannen om te koken, en zijn het de juiste pannen, zijn er genoeg lepels om te roeren en te proeven en zo voort. Want als we eenmaal bezig zijn willen we niet halverwege de rit moeten stoppen. Het proces moet ongestoord voortgang kunnen vinden. 

Wij stellen onze vrouw, partner of vriendin vriendelijk, maar beslist op de hoogte van het feit dat de keuken vandaag van ons is. “Verboden gebied” voor de vrouw. En dat we het die dag graag eens zonder haar welgemeende belangstelling willen doen. Als u jonge kinderen heeft, laat die dan rustig mee helpen. Leuk zo’n dag alleen met hun vader. En goed om weer eens wat bij te praten. En zo leren ze ook nog wat. Al was het maar uw liefde voor de natuur en uw plezier in het koken. Voor u staat er een mooie fles witte wijn of een goed glas bier kaar, voor hen een blikje sinas (uitgeperst is natuurlijk beter) en wat snoepgroenten. Laat ze zelf maar een bordje met lekkers maken. Vol verse groenten, worteltjes, stukjes bloemkool, veel fruit en een paar plakjes worst, maar niet te veel want ze zullen straks regelmatig moeten proeven. Dat is al de helft van het plezier. En dan aan de slag.

 

Vrouwen zijn anders

 

Eerst nog wat over mannen en vrouwen. Want vrouwen zijn anders dan mannen. Niet alleen fysiek, dat wisten we wel, en daar hebben we meestal ook een hoop plezier van, maar ook psychisch. En daar hebben we lang niet altijd plezier van. Ze denken anders, communiceren anders, reageren anders en ze koken ook anders. 

Dit boek is een boek speciaal voor mannen. Niet dat vrouwen het niet mogen lezen. Met alle plezier. Maar ze hebben er weinig aan. 

Veel vrouwen houden tegenwoordig van gemakkelijke recepten en snel klaar zijn. Het koken is voor hen maar al te vaak een dagelijkse beslommering geworden. Iets waar ze niet al te veel tijd aan willen besteden. Daarom zijn er veel van die kant en klare maaltijden. En wordt er intensief gebruik gemaakt van de magnetron. Of worden er blikken open getrokken. Of erger nog, gaan we wat halen bij de Italiaan, Chinees of de patatboer. Gauw klaar en lekker goedkoop. Om daarna tijd voor onszelf te hebben. En iets leuks te doen. Het is naar mijn overtuiging niet de meest gezonde manier van leven, want veel van die gerechten zitten vol met smaakversterkers en conserveringsmiddelen, maar goed het vult de maag. En daarna heb je inderdaad tijd voor jezelf.

 

Genieten

 

Dit is dus een boek voor heren. Heren die graag eens wat tijd voor zichzelf willen hebben, en dan het liefst in de keuken. Hun eigen keuken, in hun eigen huis. Want  zij betalen toch ook mee aan de huur en de hypotheek, of niet soms? Heren die willen genieten. Genieten van het koken. Heren die nog wat van deze edele kunst willen opsteken. Die een leuke bezigheid, om niet te zeggen een leuke hobby, zoeken. Daarom dit boek met veel achtergrond informatie. En allemaal gekke weetjes. Een boek waarmee ze de hele dag onder de pannen zijn. Een simpele en gedegen handleiding voor het leveren van een mooie, culinaire prestatie. 

Het is vooral de bedoeling om die dag plezier te hebben. Om wat te creeeren. En weer één met de natuur te worden. Om weer fysiek in aanraking te komen maar al haar producten. Vandaag nou eens niet naar uw studeerkamer om uw administratie bij te werken of om achterstallig kantoorwerk te verrichten. Helemaal niets. Laat die kamer dit  keer maar links liggen. Die kamer vol verlokkingen als een TV met tig kanalen, een gemakkelijke leunstoel,  boeiende boeken, spannende DVD’s, een geavanceerde computer met leuke spelletjes, interessante Internet sites  en een luie divan.

Ga vandaag eens naar de keuken, uw keuken. Waar u een dag lang heer en meester zult zijn. Om dan aan het eind van de dag uw gezin, uw vrienden of familie, of uzelf te verrassen met een verrukkelijke maaltijd, een keurig gedekte tafel en een perfect opgeruimde keuken.

 

Voor de vrouw

 

Nog een enkel woord voor uw vrouw of partner of geliefde. Lieve mevrouw, uw man wil vandaag, als u het niet erg vindt, liever geen pottenkijkers om zich heen. Of mensen die hem, uiteraard met de beste bedoelingen, willen bijstaan in zijn nieuwe hobby. Vandaag even niet, lieve dames. Bewaar uw attenties maar voor daarna, voor de avond of de nacht. De keuken is vandaag zijn terrein. Gun hem zijn culinaire rust- en feestdag. Laat hem lekker knoeien, stoeien, rommelen, frutselen, experimenteren, proeven en kokkerellen. En wees blij dat hij thuis is. En daar iets nuttigs doet. 

Want het kan ook anders. Voor hetzelfde geld stort hij zich in het opknappen van oude auto’s, of gaat hij de hele dag met zijn maten op stap met zijn nieuwe Harley Davidson. Of een sport beoefenen waar gezellige kantines bij horen. Met veel bier en wijn en allemaal goede vrienden. Die liefhebberijen kosten heel wat meer dan wat hij die dag in ‘uw’ keuken gaat uitgeven. En u kunt nu weer eens rustig met uw vriendinnen op stap  en wat bijpraten. Iets wat u al zo lang wilde. 

Elk half uur uw neus om de hoek van de deur steken en dan op dat speciale toontje vragen: “gaat het goed, schat” , is natuurlijk uit den boze. Want dat wordt door de meeste mannen waarschijnlijk niet ervaren als oprechte belangstelling, maar eerder als een blijk van wantrouwen. Waar hij wel van gediend is, en dat geldt vooral als u straks thuis komt, is uw oprechte dankbaarheid voor zijn goede daden. Voor zijn geleverde prestatie. Misschien niet zo gemakkelijk voor u, maar doe het toch maar. Daar zult u later nog een hoop plezier van hebben. Want als u hem nu kritisch gaat beoordelen of uw dankbaarheid voor zijn prestaties is wat aan de magere kant, dan stapt hij de volgende keer weer vrolijk op zijn motorfiets en bent u hem de rest van de dag kwijt. En de daarop volgende week ook.

 

 

 

 

 

Een ontdekkingsreis

Jaap Rameijer ~ Uit in Eigen Huis

En nu dan weer terug naar de man. Zie deze dag ook als een ontdekkingsreis. Een reis door de natuur. Voel hoe de sla knispert in uw handen. Ga lekker met uw vingers aan de worteltjes, spruitjes, gember en koriander voelen. Zie hoe soepel uw keukenmes door de groenten klieft. En snuif de geuren op die daarbij vrij komen. Geniet van de verse kruiden. Snijd zorgvuldig uw biefstuk in dunne lapjes, als een echte kok. Is het niet heerlijk, dat contact met de natuur? Lekker met uw handen al het goede der aarde beroeren? 

 

 

 

 

De dis

Het einddoel is om aan het eind van de dag of ‘s avonds laat een grandiose maaltijd op tafel te zetten. Met een keurig gedekte tafel. En een paar uitstekende wijnen. Om vervolgens met het hele gezin, of met goede vrienden of een lieve vriendin, te genieten van al wat er ter tafel komt. Van alles wat er opgediend wordt. Waarbij u dan met gepaste trots kunt vertellen wat u die dag heeft klaargemaakt. En hoe u dat heeft klaargespeeld. Om daarna weer eens zo’n heerlijk ontspannen tafelgesprek te voeren. Zoals de Fransen dat zo goed kunnen. Die kunnen uren aan tafel zitten en hebben daar dan de tijd van hun leven. Voor hen is eten met vrienden “quality time.” Terwijl veel Hollanders het, ten onrechte, beschouwen als verloren tijd.

Om dan, als extra verrassing, de avond af te sluiten met een perfect opgeruimde keuken. Zulks tot starre verbazing van uw vrouw, die zich waarschijnlijk de hele dag zorgen heeft gemaakt over de rotzooi die u ongetwijfeld in de keuken gemaakt zou hebben. Nou mooi niet. De keuken ziet er piekfijn uit. Alles is spik en span. Veel schoner dan uw vrouw het die morgen heeft achtergelaten.

Jaap Rameijer ~ Uit in Eigen Huis

 

 

 
0
The Start of Sequel of Jamie in... ~ The Children'...
Inleiding boek ~UIT IN EIGEN HUIS~
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Sunday, 14 July 2024
Go to top