Jaap Rameijer's Blog

My adventures in Writing, Photographing, Guiding, Coaching, Tours, Events and other items that interest me. I invite you to subscribe to my blogs, so you can be notified by email when I post new items. Enjoy!
Font size: +

Uit in Eigen Huis deel 3 - Soep              

1

 

“Je kan toch wel een soepje maken?” is de veelgehoorde kreet van vrouwen die een dagje met hun vriendinnen op stap gaan en hun partner alleen thuis laten. Wees niet boos, ga ook geen maaltijd bestellen bij de Chinees of de Italiaan of wie dan ook, ga geen kant en klare plastic maaltijd bij de supermarkt kopen, maar pak de handschoen op en ga zelf soep maken. Soep, de basis van alle gerechten. Je kan nergens zo goed mee experimenteren als met soep. Uw culinaire carrière begint met soep. Soep is de basis van alles en zeker de zogenaamde oersoepen. Soepen zijn ook de meest veelzijdige en variabele gerechten op het menu. Het is vaak het beste product van de keuken en het bevordert, als geen ander gerecht, de gezelligheid.

Verdiep u eens in de soep. En schuif al die negatieve associaties met soep maar aan de kaant. Dingen in de soep laten lopen, er een soepzooitje van maken, er geen soep van kunnen maken en zo voort. Wees dankbaar voor de kans, de uitdaging, om soep te maken. Het oudste gerecht ter wereld.

Denk eens aan al die fameuze ‘oersoepen’. Die hele oude, traditionele soepen van mensen die geen cent te makken hadden en toch iets goeds op tafel wilde zetten. Zoals onze erwtensoep, onze snert. Een echte ‘poor man’s soup’. Kijk eens naar die straatarme boer van een paar honderd jaar geleden. Die na een lange winter in maart in zijn schuurtje binnen gaat om te kijken wat hij nog kan gebruiken. Wat ligt daar? Een paar aardappelen, wat gedroogde erwten, een twee of drie wortels, misschien staat er nog wat prei op het land, een uitgedroogde selderijknol en als hij geluk heeft een lapje spek of een varkenspoot. De ingrediënten voor erwtensoep. Die natuurlijk nog aan alle kanten ‘opgefleurd’ kan worden met Hema worsten, gerookt spek en selderijblad, maar dit is de basis. En is het niet vreemd dat deze simpele soep is de laatste decennia is uitgegroeid tot een bijzondere traktatie. Een pareltje in de keuken van het Rode Kruis en een kroonjuweel van de Hollandse keuken.

Zo zijn in feite alle oersoepen begonnen. Kijk eens naar de fameuze Bouillabaisse in Frankrijk. Ontstaan in Marseille toen de vissers hun handelswaar aan wal brachten en bleven zitten met enkele beschadigde, onverkoopbare vissen. Die ze ook niet weg wilden gooien. Dus werden ze in een grote pot, gevuld met zeewater gegooid, een paar aardappelen er bij, wat knoflook en peper en dat was de soep. En eenzelfde verhaal kan verteld worden van de Hongaarse Goulashsoep, de Russische Borscht en vele andere soepen. Fascinerend hoe die oersoepen later zijn uitgegroeid tot nationale, culinaire kroonjuwelen.

 

0
Annunaki, Deel 3 - De opkomst van de Illuminati  
Annunaki, deel 2, Van Zondvloed naar Bijbel

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Wednesday, 17 July 2024

Jaap Rameijer Channel

 
Go to top