Jaap Rameijer's Blog

My adventures in Writing, Photographing, Guiding, Coaching, Tours, Events and other items that interest me. I invite you to subscribe to my blogs, so you can be notified by email when I post new items. Enjoy!
Font size: +

Uit in Eigen Huis deel 1 - Het plezier van koken

UitinEigenhuis

Toen mijn moeder langdurig in het ziekenhuis lag, bleef mijn vader alleen achter in zijn grote huis in Bilthoven. Vaak trof ik hem daar, in de keuken, gezeten op een houten krukje met voor zich een bord met wat stukjes brood en een beetje jam. Daarmee hield hij zich in leven. Hij kon niet koken, hij kon nog geen ei bakken. Mijn vader mocht ook nooit in de keuken komen, ja, om af te wassen en af te droegen, dat wel, maar verder niet. Wat een triest gezicht. Toen zei ik tegen hem: ‘pa, je kunt toch wel een beetje soep maken? Laat eens zien wat er in de ijskast zit’. Maar ook dat werkte niet. Dus maakte ik maar een grote pan soep klaar  waarmee hij een paar dagen vooruit kon.

Na zo’n gebeurtenis ga ik nadenken en dan denk ik: er zullen toch wel meer mannen zijn zoals hij? Oudere mannen, alleenstaande mannen, mannen zonder hobby. Mannen die langzaam aan het verpieteren zijn. Maar dat is toch niet nodig? Want iedereen kan leren koken. 


Ik weet het, er zijn talloze kookboeken speciaal voor mannen. Maar daar staan ofwel hele simpele recepten in voor al die onhandige sukkels die maar weinig met koken op hebben, of het is speciaal voor studenten op kamers, eenvoudig en goedkoop, of het zijn  gewaagde recepten voor de aankomende chef koks. Maar nergens is kookboek te vinden voor alleenstaande mannen, of voor mannen zonder hobby, over het plezier van koken. En een boek dat past bij de aard van de man. Die er een feest van maakt om de hele dag met koken bezig te zijn. In eigen huis


’s Morgens eerst even de krant lezen, dan een kopje koffie en daarna naar de markt. Wat een mooie mensen, wat een heerlijke geuren, wat een prachtige kleuren, kijk toch eens naar al die groenten, vers van het land. En luister hoe de kooplui hun waren aanprijzen. Met luide stem en in onvervalst dialect. Maak een praatje met ze. Vraag wat er te koop is en hoe dat klaar te maken.


Ga daarna rustig shoppen in een van de vele kookwinkels. Want wij mannen moeten altijd goed gereedschap hebben. Of het nu gaat om computers, fototoestellen, tuingerei of kookgerei, het maakt niet uit, het beste van het beste. Prima messen, goede pannen, handige raspen en mooie schaaltjes. En dan naar huis om daar alles uit te stallen. Wat een weelde. Geniet van de pracht en rijkdom van de natuur. En van uw nieuwe gereedschap. Trek een fles wijn open of een lekker biertje en zet uw favoriete muziek op.

En dan aan de slag, maar heel rustig aan. Stap voor stap. U heeft de hele dag de tijd. 

0
Uit in Eigen Huis deel 2 - Mannen koken anders    ...
Maria Magdalena in Frankrijk ~ Maria Magdalena, de...

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Sunday, 14 July 2024

Jaap Rameijer Channel

 
Go to top